08. 10. 2020
Втори EIT Food Awareness Day – Участници и презентации
Кръгла маса СТЪПКА ПО СТЪПКА ПО ПЪТЯ „ОТ ФЕРМАТА ДО ТРАПЕЗАТА”
9:30 - 10:00
Регистрация и кафе за добре дошли
10:00 - 10:15
Откриване:
• Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации – EIT Food Hub България
• Д-р Светла Чамова, председател на Съюз по хранителна промишленост при ФНТС
10:15 - 11:15
Въведение: Стратегията „От фермата до трапезата“; Стратегическият план по ОСП в България
• инж. Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България /АПБНБ/
• Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение “Храни и напитки България“
• Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации – EIT Food Hub България
11:15 -12:00
Новото голямо предизвикателство пред стратегическите документи
Q&A интерактивна дискусия с публиката - модератор Светлана Боянова
• Д-р Димитър Димитров, държавен експерт, дирекция „Политики по агрохранителната верига“ Министерство на земеделието, храните и горите
• Д-р Евгени Макавеев, директор дирекция „Комуникация на риска, обучение и Контактен
център“, Център за оценка на риска по хранителната верига
• инж. Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България /АПБНБ/
• Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение “Храни и напитки България“
12:00 - 12:10 Надеждни решения за хигиена и безопасност на храните - Иван Марков , Биоком Трендафилов ЕООД
12:10 - 13:00 Обяд
13:00 - 13:30
Мястото на храните в Иновационната стратегия за интелигентна специализация
• Желяз Енев, директор дирекция „Икономическа политика“, Министерство на икономиката
• Тихомира Палова – държавен експерт, дирекция „Икономическа политика“, Министерство на икономиката
13:30 - 14:00
EIT Food - Водещата инициатива за иновации в храните на Европа - мисия и дейности
• Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации – EIT Food Hub България
14:00 - 14:30
EIT Food Innovation Prizes – опитът на победителите
• Александра Велкова, Atlas Agro Science - Иновации в управлението на отпадъците и земеделието чрез кръгова икономика
14:30 - 15:30
Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубите на храни
• Д-р Стоилко Апостолов, Фондация БИОСЕЛЕНА, проект „Твоята храна“
Q&A интерактивна дискусия с публиката - модератор Жана Величкова
• Кирил Вътев, председател на настоятелството на Българска хранителна банка
• Д-р Стоилко Апостолов, Фондация БИОСЕЛЕНА, проект „Твоята храна“
• Д-р Дора Петлова – главен експерт в дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“, ЦОРХВ.
• Д-р Аксиния Антонова - главен експерт в дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“, ЦОРХВ.
15:30 - 15:45 EIT Food Hub Networking