Иновациите – абсолютният хит на Fruit Logistica

09.02.2017

 

Иновациите – абсолютният хит на Fruit Logistica

 

Едно от най-големите международни изложения, посветено на плодовете и зеленчуците, отново спира дъха на посетителите с мащаб, качество, цветове и смели решения

 

 

Вероятно всички производители на плодове и зеленчуци са тук. А тези, които не са – едва ли имат разумно оправдание. Fruit Logistica в Берлин за 25-а година показва, че в производството и търговията на свежи продукти, граници не съществуват. На практика целият свят се е събрал в панаирния център в Берлин, за да може всяка държава да покаже най-доброто, на което е способна в този сектор. Тук сверяваме часовниците си и сякаш поглеждаме в бъдещето, а то е свежо, пъстро и вкусно.

 

Светлина, цветове и блясък!

 

Над 2900 изложители представят продуктите и услугите си тази година. Предварително регистрираните посетители са над 70 000, а организаторите очакват в пъти повече. Акцентите на изложението отново са запознаването на изложителите и посетителите с най-добрите бизнес възможности, осигуряването на най-актуалната и полезна за тях информация, както и иновациите.

 

Иновации – ДА!

 

В рамките на Fruit Logistica за поредна година се награждават иновативни продукти и решения в сектор Плодове и зеленчуци. Така наречената FLIA (Fruit Logistica Innovation Award) в последните години се утвърди като най-престижната и мечтана награда за иновации в международната индустрия за продукти за прясна консумация. Интересно е, че в този конкурс победителят се избира от посетителите, които имат възможността да се запознаят с разработените иновативни продукти на живо в рамките на специално обособена за целта част на изложението и да дадат своя глас за разработката, която им е направила най-голямо впечатление. Претендентите през 2017 година са иновативни продукти с перспектива за развитие, мисъл към околната среда и старание да задоволят все по-претенциозните и склонни да експериментират крайни потребители.

 

Жълта ябълка, торба за домати?!?

 

 

Някои от претендентите за престижното признание на пръв поглед не изглеждат специални. Но, както много пъти сме казвали, иновацията не е задължително да бъде революционно откритие. Достатъчно е тя да е нещо различно за дадено стопанство или регион, или да решава негов проблем. Така например Yello! – жълти ябълки от Страната на изгряващото слънце – са адаптирани от италианска компания за отглеждане в Европа, така че потребителите да могат да се насладят на техния неповторим и характерен вкус. В процеса на селекцията са подобрени качествата на продукта, чрез кръстосването на японската ябълка с местни сортове. По този начин е подобрена и нейната издръжливост.

Белгийците от своя страна измислят практично решение за отглеждане на домати в оранжерии, ограничавайки употребата на изкуствени торове и пестициди  – торби с пръст, обогатена с необходимите субстрати за качественото изхранване на растенията. Найлонът в този продукт е напълно био разградим.

 

 

Зеленчукови спагети

 

Отново италианците, които определено знаят как да бъдат различни и иновативни, през 2016 г. пускат на пазара машина, която превръща зеленчуци като моркови, тиквички и сладки картофи в различна по форма и размер паста. По този начин създателите на това оборудване се стремят да посрещнат нуждата на потребителите от здравословни, лесни и бързи за приготвяне храни.

 

Маймунски работи

 

Ядките „Пили“ идват от Филипините. Те са изключително полезни, притежавайки хранителни стойности и нива на витамин Е, надвишаващи неколкократно тези в другите ядки. Но имат един съществен проблем – да стигнеш до самата ядка е почти невъзможно, заради изключително дебелата и здрава черупка. И тук идва немската иновативна мисъл – технология на прецизно изчислени прорези в черупката, които правят чупенето по-лесно. В допълнение вносителите продават разфасовките с подарък – специална трошачка от неръждаема стомана – и претендират, че ядките „Пили“ биха могли да се превърнат в новите пуканки.

 

 

Победителят – на 10 февруари

Системи за складиране, белачка за манго и специални кошери, които са по-лесно откриваеми от пчелите и търтеите, са сред останалите иновации на международното изложение в Германия. Кой обаче ще бъде победителят в надпреварата за наградата за иновации на Fruit Logistica 2017 ще стане ясно в последния ден на изложението – 10 февруари.