Приета е Обща визия на Европейската протеинова стратегия

Приета е Обща визия на Европейската протеинова стратегия

Четвъртият конгрес „Дунавска соя” се провежда днес в Будапеща

 

Политически форум в рамките в четвъртия конгрес „Дунавска соя” в Будапеща  обсъди как Общата селскостопанска политика допринася за производството на соя и снабдяването с протеин.


Председателят на Институт за агростратегии и иновации Светлана Боянова е българският делегат в четвъртия конгрес „Дунавска соя”, който се провежда днес в Будапеща. В рамките на събитието високопоставени представители на земеделските министерства на Германия, Словакия, Молдова и Сърбия, представители на Асоциация „Дунавска соя” и заместник-министърът на земеделието на Унгария, Ищван Наги постигнаха съгласие за обща визия на Европейската протеинова стратегия. Конгресът се организира съвместно от Министерството на земеделието на Унгария и Асоциация „Дунавска соя”.

 

Председателят на Институт за агростратеги и иновации Светлана Боянова и Драгош Дима, регионален директор на Асоциация „Дунавска соя” за Румъния, България и Молдова.

"Унгария се стреми да осигури здравословни, достъпни и висококачествени храни за своите граждани.", подчерта Ищван Наги и допълни, че „ключът към безопасното производство на храни е в насърчаването на устойчиви земеделски практики, а производството на свободна от ГМО соя е ключова в това отношение."
Със своя висок стандарт на храните и със стратегията си за свободно от ГМО селско стопанство, Унгария играе ключова роля за осигуряването на устойчиво снабдяване с протеин, посочи още унгарският зам.-министър на земеделието.
Общата визия на участниците в конгреса предвижда, че 50% от доставките на протеин за фураж в Европа трябва да бъдат предоставени от местни бобови култури и произведена в Европа соя. За да се постигне това, количествата соя, необходими за фуражни смеси трябва да се намалят, а отглеждането на соя и други бобови растения трябва да се увеличи. Ангажиментът за устойчиво снабдяване със соя насърчава ротацията на културите, развитието на селските райони, както и интегрирането на Европа в посока изток-запад, беше подчертано още по време на изказванията в рамките на конгреса на „Дунавска соя”.

"Само малко над 2% от Европейската обработваема площ се засява с бобови култури.", подчерта президентът на Асоциация „Дунавска соя” Матиас Крьон. "Ние трябва да сме сигурни, че фермерите имат правилните стимули, за отглеждането на бобови култури”, заяви Матиас Крьон и допълни, че поддържането на функционираща и устойчива хранително-вкусова промишленост е в пряка зависимост от стабилност на количество, добив и качество."
Основното предизвикателство и задача на европейското селско стопанство е да се гарантира неговата независимост и екологично устойчивите доставки на протеин. Затова преминаването към сертифицирани семена Европейска соя играе ключова роля, тъй като само по този начин може да се осигурят дългосрочни икономически и екологични предимства, посочи още в изказването си президентът на Асоциация „Дунавска соя”Президентът на Асоциация „Дунавска соя” Матиас Крьон приветства делегатите на четвъртия конгрес на организацията.

24. 11. 2016 г.